2014 m. spalio 30 d., ketvirtadienis

FORUMAS K12, arba KITOKS požiūris į švietimą

Šiandien dalyvavau BMK organizuotame forume K12. Leisiu sau pasidalyti keliomis mintimis, ką girdėjau ir kas mane jaudina. 
Pradėsiu nuo  citatos, kuri parodo, jog būtina laužyti stereotipus, keistis ir mokytis visą gyvenimą. 
,,Neįmanoma žmogui išmokti tai, ką jis galvoja, kad jau žino''.
(Epiktetas)
NMVA direktorius G. Kazakevičius teigė, jog svarbu santykis tarp technologijos ir pedagogikos. Kompiuteris, interaktyvios lentos ir kitos novacijos yra technologija, o kaip veiksmingai su priemonėmis dirbti, jau pedagogika. Ne visada tai veikia mokyklose.
Kas yra gera mokykla?
Tai prasmės, atradimų ir mokymosi sėkmės siekianti mokykla, grindžianti savo veiklą bendruomenės susitarimais ir mokymusi. Ne mokymu, o mokymusi. Jei mokytojas pamokoje kalba 80% pamokos laiko, apie kokį mokymąsi galima kalbėti. Mokytojo pagrindinis darbas yra klausytis, tik klausydamasis gali vertinti ir įvertinti. 

Labai patiko ši rodyta skaidrė, kur frazė ,,gera mokykla'' parašyta įvairiais šriftais. Kuri mokykla jūsų? Nėra vienodos mokyklos, koks mokinys, tokia ir mokykla. Dabar dažnai girdimas terminas ,,inkliuzinė mokykla'' - tai mokykla visiems mokiniams: su jų poreikiais, su jų patirtimis. Kasmet ateina vis kitokie mokiniai, todėl mokykla turi derintis prie jų, o ne mokiniai prie mokyklos. Ydingas požiūris: kokia mokykla, tokie ir mokiniai. Šios išsakytos direktoriaus įžvalgos verčia mąstyti. 

Antroji skaidrė parodo svarbų santykį tarp mokinių patirčių ir rezultatų. Per mokinių patirtis mokykloje matyti mokinių kompetencijos. Dabar daug kalbama apie mokyklą be sienų. Sienų vertimas tik technologija, gal nėra sienų tarp kabinetų, tarp dalykų, tarp mokytojų ir mokinių, tarp vadovų. Gal jas reikia nugriauti? Tada viskas grius savaime ir būsime pasirengę pokyčiams. 
Manau, jog jei visi mokykloje turėsime tą pačią svajonę, susitarsime dėl bendro tikslo, tada visiems tikrai pasiseks. Juk gyvenimas - tai mokymosi kelionė, tad linkiu visiems leistis į ją. Mano sielai tai labai artima. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą